Sledi nam:

INTERVJU: Sašo Ogrič pred začetkom sezone 22/23

Nova sezona je pred vrati. V lanskem pokoronskem letu ste odigrali celo sezono. Kako ocenjujete razvoj ekipe v zadnjih dveh letih po ponovni vzpostavitvi članske ekipe?

Že tako, ko se nekaj na novo začne oziroma ustanovi, ne veš točno kaj pričakovati. Koronsko obdobje pa je to negotovost še povečalo in ti dve leti sta res bili turbolentni. Ko se ozrem nazaj in pomislim na način kako smo se vsega skupaj lotili, sploh ne vem kako smo to lahko tako solidno izpeljali. 

Začeli smo tako, da smo na list napisali vse idrijske igralce, ki so včasih igrali nogomet. Seznam smo dopolnili s tistimi, ki bi mogoče lahko igrali in tistimi, kateri že igrajo. Na koncu pa so to igralci, ki danes sestavljajo člansko ekipo. Izjemno me veseli, da so igralci tako zelo zavzeti za treninge in da se treningov redno udeležujejo v velikem številu, saj je to edini način, da ekipa napreduje. Moram tudi izpostaviti, da smo/so v prejšnji sezoni kot ekipa dobili trdo kožo, se učili iz napak in spodrsljaje iz tekme v tekmo skušali odpravljati. 

V Idriji dolgih deset let nismo videli članskega nogometa. Zakaj je do tega prišlo? Kakšen vpliv ima članska selekcija na klub?

Članska ekipa za klub predstavlja velik zalogaj – tako finančno kot organizacijsko. Na drugi strani pa je članska ekipa ogledalo kluba, predstavlja končni cilj mlajšim selekcijam, je zgled in motivacija za mlajše generacije, saj je želja vsakega igralca priti v enajsterico najboljših. Že nekaj let nazaj se je poskusilo sestaviti člansko ekipo, razlog zakaj do tega ni prišlo je težko opredeliti. Očitno ni bil pravi čas. 

Po ponovnem zagonu članske selekcije ste kot eden izmed najbolj izkušenih nogometašev postali glavni trener. Kakšna je vaša trenerska izkušnja?

Želja je bila, da bi igral in s svojimi izkušnjami pomagal ekipi. Vendar je trenerja članske ekipe težko dobiti. Spet: to predstavlja finančno breme klubu, večina trenerjev je iz drugih, oddaljenih krajev, kar predstavlja tudi časovno breme. Poleg tega ima vsak službo, ki mu to skorajda onemogoča. 

Tako je prišlo do situacije, da sem pristal na klopi ob igrišču in s tem začel novo nogometno poglavje. Poglavje, ki mi sploh ni bilo znano, vendar mi je ob res veliki podpori dveh izkušenih trenerjev nekako uspelo “splavati”.  V veliko pomoč sta mi bila in sta mi še vedno Darjo Koblar in Hasan Mizić, za kar se jima iskreno zahvaljujem. Se pa tako kot moji igralci, še vedno učim. Poskušam z novimi tehnikami in upam, da bo vsaka novost pripomogla k uspehu ekipe. 

Poleg trenerja članske ekipe ste tudi član nove uprave, ki je letos prevzela vodenje kluba. Ste z dosedanjim delom ekipe zadovoljni? Izpostavite tri točke, ki so po vašem mnenju ključne za razvoj kluba v naslednjih letih.

Lahko rečem, da je v klub zapihal nov, sveži veter. V določenih situacijah bi želel, da bi nam bili člani prejšnje uprave v pomoč. Vendar jih razumem in razumem to, da je pisanje nove zgodbe izziv, ki smo ga sami “ustvarili” in ga zato tudi moramo prebroditi, če želimo doseči cilje, ki smo jih zastavili. Za razvoj kluba in članske ekipe so bistvene mlajše selekcije. Seveda le-teh ne bi bilo brez trenerjev, tako da trenerji igrajo ključno vlogo pri razvoju kluba. Pomembno pa je, da se jih izobrazi, da pridobijo licenco, ki pa je seveda le osnova za nadaljno delo. Znanje je pač potrebno konstantno nadgrajevati. Drugo gonilno silo predstavljajo starši. Želim si, da pridobimo njihovo zaupanje, da otroke spodbujajo k športnim aktivnostim in da z njimi vzpostavimo odnos, ki bo vsem v zadovoljstvo. Za razvoj tako kluba, kot samega mesta Idrija, pa je izjemnega pomena, da članska ekipa pride in igra v tretji ligi.

Vsi se zavedamo, da lahko članska ekipa na dolgi rok bazira predvsem na domačih igralcih. Težava, s katero se srečujejo klubi kakršen je idrijski, tiči v tem, da se igralci po končani osnovni šoli pogosto odločajo za obisk srednje šole izven Idrije in so tako tudi primorani menjati klub. Kako bo s tem v prihodnje? Obstaja možnost, kako te igralce zadržati v kadetski/mladinski in članski selekciji?

Drži, veliko igralcev gre na šolanje v druge kraje. V klubu moramo ustvariti klimo, ki bo privabila igralce nazaj v primarni klub.  To obdobje je za razvoj igralca izjemnega pomena in tega se dobro zavedamo. Z nekaterimi klubi v Ljubljani in okolici smo dogovorjeni, da lahko naši igralci tam trenirajo. Je pa to dvorezen meč. Klubi namreč želijo hitro prisvojiti igralca, ki se izkaže na treningih. Prepričan sem, da bomo dobili rešitev in spet vzpostavili mladinsko ali kadetsko ekipo. Kot sem rekel na začetku, vse ob pravem času, pa tudi vsega naenkrat se (žal) ne da rešiti. 

Pripravljalno obdobje se končuje. Kako ste zadovoljni s poletnimi pripravami?

 Priprave ocenjujem kot zelo uspešne. Kot večkrat poudarjam, je prisotnost na treningih izjemno pomembna in v tem pripravljalnem obdobju je bila zelo visoka. Treningi so bili res raznoliki: tek, taktične priprave, tehnika… Poleg navedenega pa me veseli, da se je vabilu odzvala tudi kineziologinja Neca Kompara, ki je s funkcionalnimi vadbami pripomogla k boljši pripravljenosti ekipe. V sklopu priprav smo odigrali štiri tekme, iz tekme v tekmo pa je bil viden napredek. Kako bo realno, se bo pokazalo v prvenstvu, ki je tudi edino merilo vsega. 

Seveda je cilj ekipe v vsakem tekmovanju posegati po najvišjih mestih, nekaj drugega pa je realna slika. Kakšne so vaše tekmovalne ambicije v prihajajoči sezoni in kakšna je verjetnost, da bi v Idriji kmalu spremljali 3. SNL?

Vedno gremo na zmago, ne glede na to, kdo je naš nasprotnik. Dokazali smo, da se lahko kosamo tudi z (naj)močnejšimi ekipami. Menim pa, da zmago – z nekaj tudi sreče- lahko zaslužiš samo s trdim delom in z ekipnim duhom. Kemija v ekipi je ključna za uspeh v prvenstvu. Lahko imamo najboljše igralce, ampak brez prave energije in požrtvovalnosti ni uspeha. Vem, da smo na dobri poti, da postanemo zmagovalci in te poti se moramo držati.

Navijači so, kot pogosto pravimo, 12. igralec na igrišču. Seveda to še posebej velja na domačih tekmah, čeprav ima idrijska ekipa ponavadi podporo tudi na gostovanjih. Kako ste vi zadovoljni z obiskom tekem in navijanjem? Se nogomet vrača v Idrijo tudi na tribunah?

Zelo sem vesel, ko vidim zapolnjene tribune na domačih tekmah. Tudi na gostovanjih je pogosto več idrijskih navijačev kot domačih. To mi/nam daje dodatno energijo za nadaljne delo. Verjamem in trudili se bomo, da bodo v novi sezoni tribune še bolj polne in da naših zvesti podporniki s tekem ne bodo odšli razočarani. 

Deli novico: